משפחת מלמד
חיכינו שהילדים יגדלו וגם שהוותק יעבוד ונוכל להרשות לעצמנו. ובארבע השנים האחרונות, כל קיץ אנחנו בוחרים יעד ונוסעים. התחלנו ב-11 ימים קלים בספרד והקיץ 2017 יצאנו לחודש בסין. רוצים גם להינות ולחזור להיות תרמילאים לצד ההנאות של הילדים
חודש בסין עם ילדים
ערים - בייג'ין, שיאן, צ'נגדו. אזורי כפריים - גאנסו, יאנגשו
אורי מלמד, יולי-אוגוסט 2017
כמה מילים
בהתחלה חשבנו על ביקור בחמש ערים מרכזיות וגיחות מהן – בייג'ין, שיאן, צ'נגדו, הונג קונג ושנחאי. למזלנו ירדנו ל-3 ערים וקיצרנו את השהות בהן – בייג'ין, שיאן וצ'נגדו ובחרנו להתמקד בשני אזורים כפריים: הראשון הוא דרום מחוז גאנסו וצפון סצ'ואן שבהם יש נוף הררי יפה, מזג אוויר מעולה בקיץ, טיולי סוסים והרבה תרבות טיבטית. האזור השני הוא אזור יאנגשו שליד גווילין עם התמקדות בסיום מפנק בגסטהאוס ביאנגשו בו יש בריכה והמון מה לעשות בסביבה. את המרחקים הגדולים עברנו ברכבות לילה ובסוף בטיסה פנימית אחת חזרה לבייג'ין. ללא ספק החלק המהנה, הרגוע היה בפרקי הזמן האלו והחלק של הערים הגדולות עם אתרי החובה היה קצת בשביל "נהיה בסין ולא נעשה את..."
חשוב להבין שטיול עצמאי בסין ללא מדריך או ללא נהג צמוד זו קצת מלחמה יום יומית שבה לעיתים הסיפוק בא מניצחונות קטנים של הצלחה לצד לא מעט תסכול. מחסום השפה ואף יותר מכך, דרך החשיבה הסינית, הגודל וגם הבלבול בגלל הגודל עושה טיול כאן לאתגר מאוד רציני ואף "עשינו את זה אבל לא נחזור לכאן שוב".
תכנית הטיול:
6 ימים – בייג'ין, שיאן – אתרי חובה-החומה, צבא לוחמי החרס ועוד
11 ימים – דרום גאנסו, צפון סצ'ואן – אזורים כפריים והרריים וטיול סוסים חוויתי
6 ימים צ'נגדו והסביבה – פארק מים, פנדות, הבודהה הגדול והר איימי-שאן
6 ימים בדרך ליאנגשו, יאנגשו והאזור – טיולי אופניים בנופי קארסט מדהימים
מתי מטיילים בסין
מזג האוויר זה עניין מרכזי, בקיץ חם מאוד מאוד בערים הגדולות, צריך לקחת בחשבון. בחורף הפוך, קר מאוד. גם עונת הטיולים של הסינים זה גורם שצריך לקחת בחשבון. חגי אוקטובר והקיץ הם העונה ואז האתרים המרכזיים צפופים להחריד וכמובן יקרים. אין סיבה לטייל בקיץ אם יש לכם אפשרות לטייל בספטמבר-אוקטובר או מאי-יוני
מבנה טיול מפורט:
אחלק את הטיול לארבע חלקים כדי שהוא יהיה מודולרי ותוכלו לשאוב כל חלק בנפרד.
חלק ראשון – 6 ימים בייג'ין ושיאן ורכבת לילה ביניהם.
בייג'ין - יומיים בהתחלה + יום וחצי בסוף – חומה, העיר האסורה, מקדש השמיים, קניות בשוק הפנינים.
שיאן – רכבת לילה ויומיים וחצי נטו. בעיר - אופניים על החומה, מגדל התופים, רובע מוסלמי בערב. מחוץ לשיאן, יום מלא בהר חואשן, בוקר בחיילי הטרקוטה.
חלק שני – 11 ימים דרום גאנסו וצפון סצ'ואן
2 ימים בנסיעה לדרום גאנסו - יום נסיעה ברכבת ללנזו ולמחרת דרך מערות בינגלינג סי לשיאחה.
שיאחה – יומיים מלאים. יום ראשון המקדש בעיירה ומסלול רגלי קצר מעל העיירה. יום שני בערבות הדשא של גאנג'יאה.
לנגוסה – שלושה ימים. יומיים טיול סוסים לערבות הדשא של הקיץ. יום בעיירה – מנזרים והגבעות מסביב.
חלק שלישי – 6 ימים בצ'אנגדו
פארק המים בגלובל מול – יומיים מנוחה בפארק מים עם מרחצאות חמים וקניון גדול
הבודהה הגדול של לשאן והרר אמיי שאן – 2 ימים של גיחות חד יומיות (רצוי ליסוע ליומיים רצופים)
צ'אנגדו עצמה – יומיים – הפנדות, סופר מרקט ובישול עצמאי בדירה, פרק העם, רחוב ג'ין לי ועוד.
חלק רביעי – נסיעה ליאנגשו דרך חונאן. מנוחה ופעילויות ביאנגשו
נסיעה דרך חונאן – יומיים וחצי. נעשה בגלל בעיית כרטיסים לרכבת צ'אנגדו-גווילין. צברנו חוויה, לא עשינו הרבה. בדיעבד יכולנו לטייל סביב העיר חואיחירה מספר ימים לאתרים מפורסמים באזור ורק אז להמשיך. אבל גם עייפנו...
יאנגשו – 3 ימים – אופניים, שייט במבוקים, מופע לילי, טיולים רגליים, טיפוס צוקים.
חזרה לבייג'ין ליום וחצי והביתה.
אוכל ושתייה בסין
הדבר הכי לא רלוונטי הוא החשש מנושא האוכל. בכל שני מטרים יש בסין מסעדה פשוטה שמגישה מנות זולות על בסיס אורז או נודלס. לרוב, אבל לא תמיד, יש תמונות. לעיתים גם מחירים על התמונות. מנסים... ולרוב זה טעים מאוד. בדרך כלל ביקשנו שלא יהיה חריף (דרך התרגומון) ואחרי כמה ימים הבנו שאנחנו אוהבים מנה או שתיים מסוימות שהופיעו כמעט בכל המחוזות. בגלל הילדים אכלנו יחסית הרבה ב KFC ובמקדונלד בערים הגדולות. הבעיה היא ארוחות בוקר בסגנון שאנחנו מכירים, ואכן אין גבינות, קורפלקס ומאפייני ארוחת בוקר ישראלית. אז אכלנו פירות או עוגות/לחמים טעימים באריזה סגורה שיש בכל סופרמרקט קטן. פירות וירקות – לא חסר בסין.
בנסיעות הארוכות ברכבת קנינו מנות חמות סיניות שיש לקנות בכל מקום כולל אפילו בסופרמרקט בתחנות הרכבת. בכל מקום יש מים חמים, זה "מוצר" בסיסי בסין. ברכבות, בחדרים ובכל מקום יהיה קומקום עם מים חמים למנות החמות ולתה (התה מבאס).
הם לא יודעים מה זה סוכר, מלח וטסטר שוייס J לכן הבנו מהארץ. מלח ממש היה אתנו צמוד במהלך היום וסוכר וקפה בתרמיל הגדול בנוסף לכוסות וסכו"ם. חלב יש בקרטונים קטנים ועמידים עם קשית בהרבה סופרמרקטים וכך עשינו לעצמנו קפה בבוקר ובערב. בסוף הטיול גילינו את כוסות הקפה החד פעמיות עם קפה בפנים שמוכרים בהרבה מקומות ורק צריך להוסיף מים חמים, זה דווקא אחלה.
מים – שותים רק מים מינרלים. יש בכל מקום וזה עניין של עלות. אם רוצים לחסוך, מוצאים סופר שמוכר בקבוקים גדולים וקרים (3-5 יואן), יש המון כאלו אבל אפשר לקנות בקבוקים קטנים בכל מקום.
לינה בסין
אם רוצים חיים קלים יחסית בסין כנראה שצריך לישון במקומות ויעדים שבנויים בשביל מטיילים מערביים ולא בסתם מלון על הדרך שמיועד לסינים. הסיבה היא לאו דווקא התנאים אלא התשתית התיירותית. במקום כזה בעל הבית דובר אנגלית בדרך כלל ויכול להסביר לכם מה לעשות בסביבה. הוא גם יכול להיות "סוכן נסיעות" ולארגן לכם טיול יום במונית, להזמין לכם הסעה ליעד הבא שלכם וכו' . מעבר לכך פוגשים מטיילים אחרים, מחליפים דעות וגם מוצאים חברה נעימה והדבר האחרון זה חלל ציבורי נעים, דבר שלא קיים במלונות זולים סיניים.
את המקומות האלו מוצאים בלונלי פלאנט או בבוקינג וכו'. בכל יעד מרכזי של מטיילים בסין יש מקום כזה. בסוגפן זה למשל הבית של אמה, ביאנגשו אחד מהם זה הגיגלינג טרי וכו'.
מלונות סינים פשוטים שמוצאים ברחוב באופן מקרי, זה סיפור בפני עצמו. לא ידענו שמלון לא יכול לקבל תיירים זרים ללא רישיון מיוחד ולכן הרבה מלונות שאליהם נכנסנו מעכשיו לעכשיו אמרו לנו שאין להם חדרים. בדרך כלל אם מחירי החדרים רשומים בדלפק הקבלה גם באנגלית זה יהיה מקום שעובד עם זרים. המלונות האלו זולים מאוד, חדר זוגי נחמד ב-200 יואן אבל חלקם גם יכולים להיות מבאסים בעיקר שמנו לב בגלל הריח של הביוב מהשירותים.
איך מתניידים בסין
סין עצומה ולכן חשוב לתכנן טיול כך שהוא לא יוציא לכם את הנשמה והאנרגיות על נושא ההתניידות. אין טעם לדלג המון, הייתי אומר שצריך להתמקד וזה דורש תכנון כמובן. לגבי איך...
האתר המרכזי להזמנת רכבות וטיסות בסין הוא ctrip. הוא קיים באנגלית והוא מאוד נוח.
טיסות פנים יקרות, אבל קיימות מכל יעד לכל יעד ולכן מבחינתי זה דורש פחות התייחסות.
רכבות בסין
אתחיל עם כמה טיפים לגבי רכבות שהן אמצעי התחבורה הנפוץ והחשוב ביותר בטיול תרמילאים :
בעונת התיירות חשוב להזמין כרטיסים לפחות שבועיים-שלושה מראש אחרת לא יהיו...
בכל עיר יש מספר תחנות רכבת, חשוב להבין לאן מגיעים ומאיפה יוצאת הרכבת שלכם. זה קריטי ולכן אולי שווה לרכוש כרטיסים באתר אינטרנט ולא בקופות בהן יש מגבלת שפה ולכן פוטנציאל לאי-הבנות (כל הטעויות שהיו לנו תמיד היו ברכישה דרך הקופה)
ברכבות לטווח ארוך יש מחלקה של כסאות, מחלקה של מיטות בחלל ציבורי hard-sleeper ומיטות בתא סגור soft-sleeper שזו למעשה מחלקה ראשונה. היינו 5 ולכן תא סגור היה אידאלי. יש בו 4 מיטות בשתי קומות ופרטיות. בחלל הפתוח יש 3 קומות של מיטות. כסאות לנסיעה של 15 שעות זה לא משהו סביר מבחינתי. ילדים מתחת לגובה 1.20 לא משלמים כלל והם צריכים להיות עם ההורים במיטה או בכיסא. כך זה בכל דבר בסין.
הנסיעות הארוכות ברכבת לילה הן מאוד נינוחות ואנחנו מאוד נהנינו והרגשנו דווקא שזו מנוחה בשבילנו.
יש רשת רכבות מהירות. הן מהירות לא רק בגלל המהירות אלא מכיוון שהן ישירות ולא עוצרות בהרבה תחנות. ניתן לתכנן נסיעה ברכבות מהירות בחצי זמן ואף פחות מרכבות רגילות אבל זה דורש קצת הבנה מכיוון שצריך לעשות החלפות. אנחנו לא הגענו לזה...
אוטובוסים בסין
למרחקים בינוניים וקצרים השתמשנו באוטובוסים לעיתים קרובות. בכל עיר גדולה יש מספר תחנות אוטובוסים וקודם כל חשוב לדעת לאן אתם צריכים להגיע. זו הסיבה שהרבה פעמים, נסעתי יום לפני לתחנת האוטובוס, גם כדי לרכוש כרטיסים וגם כדי לראות שאני יודע לאיזו תחנה נצטרך להגיע למחרת. כאן האינטרנט לא יעזור....
סה"כ האוטובוסים בסדר גמור אבל מכיוון שאנחנו 5 וצריכים לרכוש לפחות 4 כרטיסים (לעיתים לא נדרשנו לשלם על נעמה) משתלם לנו להוסיף עוד קצת ולהזמין מונית. בשלב מסוים עברנו למוניות לטווח בינוני. חישבנו שאם אנחנו צריכים לחפש מונית וזה לא פשוט, לשלם עליה, ליסוע המון זמן ליעד שהוא לא כזה רחוק ואז שוב מונית וכו' לעיתים בשביל עוד מאה-מאתיים שקלים ניסע רגוע וגם לא נשרוף את רוב היום. מוניות כאלו ניתן להזמין דרך המלון/גסטהאוס. אין סיכוי לתפוס מונית ברחוב ולסגור איתה נסיעה של 5 שעות לעיר אחרת.
מוניות בסין
יש המון... רובן עובדות עם מונה ולכן אין את התחושה שיעקצו אותנו. אבל לא כולן... לא כל נהג רוצה ליסוע לכל מקום. הערים עצומות ולכן יכול להיות שתעצרו נהג והמקום שלכם לא יתאים לו, קחו בחשבון שזה לא תמיד קל. יש גם ריקשות שבמקומות מסויימים זה הפתרון, בריקשה אין מונה וצריך לשאול לפני על המחיר ליעד ויש גם מוניות אופנועים ואותו כנ"ל לגבי אין-מונה. מחיר מונית החל מ 8 יואן לטווחים קצרים
מטרו בסין
יעיל מאוד בערים מסויימות, פחות יעיל בערים אחרות. צפוף מאוד בקווים ובערים מסויימות ופחות במקומות אחרים. בגדול פשוט להתמצאות. חשוב לבוא עם שטרות מתאימים למכונות – 5,10,20
שדות תעופה
הסינים קשים מאוד בשדות התעופה. יש להם כללים שלא סוטים הם מילימטר. מצית וגפרורים, מים וכל דבר שיש בו נוזל מוחרמים. לקחו לנו קרם הגנה חדש וביאסו אותנו. גרוע מזה, חיפשנו כל הטיול כדור שלג לאוסף של איתמר וביום האחרון מצאנו בשוק הפנינים. הכדור הוחרם ולא היה לנו זמן (כלומר לא איפשרו לנו לחזור לצ'ק אין כדי לשים אותו בתרמילים הגדולים). יש איזו נוקשות שמאוד מאפיינת אותם. הם מאוד נחמדים אבל מרובעים/מתוכנתים וזה מאפיין שלא בא לידי ביטוי רק בשדה התעופה. זה אחד הגורמים שלמעשה עושה את הטיול לקשה.
לגבי מוניות משדה התעופה של בייג'ין. יש כל מיני חאפרים שודדים שקופצים עליכם ומציאים מונית עדיין בתוך השדה. אל תתפתו, הם יקרים בהרבה מהמוניות המסודרות בחוץ. בחוץ יש תור מסודר ומוניות שמגיעות כל הזמן והמחיר הוא בין 100 ל -150 יואן לעיר. אנחנו היינו צריכים מונית גדולה ושילמנו כפול.
תקשורת
רכשנו פעמים סים מקומי. פעם ראשונה בקלילות בגסטהאוס ועשיתי טעות שהתקמצנתי וקניתי חבילה קטנה מידי, הייתי צריך לרכוש את הכי גדולה ולא להגיע למצב שנצטרך בהמשך לבזבז שלוש שעות על רכישה נוספת בדיוק מתי שהכי היינו צריכים אינטרנט. בפעם השנייה, אני חייב להודות... שלקח לי יותר זמן לקנות סים מאשר את הרכב החדש שקניתי לפני הנסיעה. אחרי שוטטות במספר סניפים קטנים, הבנו שאין ברירה אלא ליסוע לסניף המרכזי בצ'נגדו. שם ישבנו לפחות שעה מול המוכרת כדי להרכיב חבילה, היה הזוי.
הכי אבל הכי חשוב להתקין עוד בארץ בכל המכשירים אפליקציית vpn כדי לעקוף את הצנזורה הסינית על פייסבוק וגוגל. התקנו turbo vpn ולרוב זה עבד מצויין והיה חינמי. לעיתים הוא לא מצליח להתחבר לשרתים בחו"ל ואז היינו קצת בלי שירותי גוגל ופייסבוק אבל עם וואטסאפ ו-וויצ'אט הסיני שעזר לנו לתקשר עם סינים.
קישורים לפירוט על פי יחידות טיול:
משפחת מלמד
חיכינו שהילדים יגדלו וגם שהוותק יעבוד ונוכל להרשות לעצמנו. ובארבע השנים האחרונות,
חודש בסין עם ילדים
ערים - בייג'ין, שיאן, צ'נגדו. אזורי כפריים - גאנסו, יאנגשו
אורי מלמד, יולי 2017
בכמה מילים
בהתחלה חשבנו על ביקור בחמש ערים מרכזיות וגיחות מהן – בייג'ין, שיאן, צ'נגדו, הונג קונג ושנחאי. למזלנו ירדנו ל-3 ערים וקיצרנו את השהות בהן – בייג'ין, שיאן וצ'נגדו ובחרנו להתמקד בשני אזורים כפריים: הראשון הוא דרום מחוז גאנסו וצפון סצ'ואן שבהם יש נוף הררי יפה, מזג אוויר מעולה בקיץ, טיולי סוסים והרבה תרבות טיבטית. האזור השני הוא אזור יאנגשו שליד גווילין עם התמקדות בסיום מפנק בגסטהאוס ביאנגשו בו יש בריכה והמון מה לעשות בסביבה.





את המרחקים הגדולים עברנו ברכבות לילה ובסוף בטיסה פנימית אחת חזרה לבייג'ין. ללא ספק החלק המהנה, הרגוע היה בפרקי הזמן האלו והחלק של הערים הגדולות עם אתרי החובה היה קצת בשביל "נהיה בסין ולא נעשה את..."
חשוב להבין שטיול עצמאי בסין ללא מדריך או ללא נהג צמוד זו קצת מלחמה יום יומית שבה לעיתים הסיפוק בא מניצחונות קטנים של הצלחה לצד לא מעט תסכול. מחסום השפה ואף יותר מכך, דרך החשיבה הסינית, הגודל וגם הבלבול בגלל הגודל עושה טיול כאן לאתגר מאוד רציני ואף "עשינו את זה אבל לא נחזור לכאן שוב".
תכנית הטיול:
6 ימים – בייג'ין, שיאן – אתרי חובה-החומה, צבא לוחמי החרס ועוד
11 ימים – דרום גאנסו, צפון סצ'ואן – אזורים כפריים והרריים וטיול סוסים חוויתי
6 ימים צ'נגדו והסביבה – פארק מים, פנדות, הבודהה הגדול והר איימי-שאן
6 ימים בדרך ליאנגשו, יאנגשו והאזור – טיולי אופניים בנופי קארסט מדהימים
מתי מטיילים בסין
מזג האוויר זה עניין מרכזי, בקיץ חם מאוד מאוד בערים הגדולות, צריך לקחת בחשבון. בחורף הפוך, קר מאוד. גם עונת הטיולים של הסינים זה גורם שצריך לקחת בחשבון. חגי אוקטובר והקיץ הם העונה ואז האתרים המרכזיים צפופים להחריד וכמובן יקרים. אין סיבה לטייל בקיץ אם יש לכם אפשרות לטייל בספטמבר-אוקטובר או מאי-יוני
לטיולים דומים
מבנה טיול מפורט:
אחלק את הטיול לארבע חלקים כדי שהוא יהיה מודולרי ותוכלו לשאוב כל חלק בנפרד.
חלק ראשון – 6 ימים בייג'ין ושיאן ורכבת לילה ביניהם.
בייג'ין - יומיים בהתחלה + יום וחצי בסוף – חומה, העיר האסורה, מקדש השמיים, קניות בשוק הפנינים.
שיאן – רכבת לילה ויומיים וחצי נטו. בעיר - אופניים על החומה, מגדל התופים, רובע מוסלמי בערב. מחוץ לשיאן, יום מלא בהר חואשן, בוקר בחיילי הטרקוטה.
חלק שני – 11 ימים דרום גאנסו וצפון סצ'ואן
2 ימים בנסיעה לדרום גאנסו - יום נסיעה ברכבת ללנזו ולמחרת דרך מערות בינגלינג סי לשיאחה.
שיאחה – יומיים מלאים. יום ראשון המקדש בעיירה ומסלול רגלי קצר מעל העיירה. יום שני בערבות הדשא של גאנג'יאה.
לנגוסה – שלושה ימים. יומיים טיול סוסים לערבות הדשא של הקיץ. יום בעיירה – מנזרים והגבעות מסביב.
חלק שלישי – 6 ימים בצ'אנגדו
פארק המים בגלובל מול – יומיים מנוחה בפארק מים עם מרחצאות חמים וקניון גדול
הבודהה הגדול של לשאן והרר אמיי שאן – 2 ימים של גיחות חד יומיות (רצוי ליסוע ליומיים רצופים)
צ'אנגדו עצמה – יומיים – הפנדות, סופר מרקט ובישול עצמאי בדירה, פרק העם, רחוב ג'ין לי ועוד.
חלק רביעי – נסיעה ליאנגשו דרך חונאן. מנוחה ופעילויות ביאנגשו
נסיעה דרך חונאן – יומיים וחצי. נעשה בגלל בעיית כרטיסים לרכבת צ'אנגדו-גווילין. צברנו חוויה, לא עשינו הרבה. בדיעבד יכולנו לטייל סביב העיר חואיחירה מספר ימים לאתרים מפורסמים באזור ורק אז להמשיך. אבל גם עייפנו...
יאנגשו – 3 ימים – אופניים, שייט במבוקים, מופע לילי, טיולים רגליים, טיפוס צוקים.
חזרה לבייג'ין ליום וחצי והביתה.
אוכל ושתייה בסין
הדבר הכי לא רלוונטי הוא החשש מנושא האוכל. בכל שני מטרים יש בסין מסעדה פשוטה שמגישה מנות זולות על בסיס אורז או נודלס. לרוב, אבל לא תמיד, יש תמונות. לעיתים גם מחירים על התמונות. מנסים... ולרוב זה טעים מאוד. בדרך כלל ביקשנו שלא יהיה חריף (דרך התרגומון) ואחרי כמה ימים הבנו שאנחנו אוהבים מנה או שתיים מסוימות שהופיעו כמעט בכל המחוזות. בגלל הילדים אכלנו יחסית הרבה ב KFC ובמקדונלד בערים הגדולות. הבעיה היא ארוחות בוקר בסגנון שאנחנו מכירים, ואכן אין גבינות, קורפלקס ומאפייני ארוחת בוקר ישראלית. אז אכלנו פירות או עוגות/לחמים טעימים באריזה סגורה שיש בכל סופרמרקט קטן. פירות וירקות – לא חסר בסין.
בנסיעות הארוכות ברכבת קנינו מנות חמות סיניות שיש לקנות בכל מקום כולל אפילו בסופרמרקט בתחנות הרכבת. בכל מקום יש מים חמים, זה "מוצר" בסיסי בסין. ברכבות, בחדרים ובכל מקום יהיה קומקום עם מים חמים למנות החמות ולתה (התה מבאס).
הם לא יודעים מה זה סוכר, מלח וטסטר שוייס J לכן הבנו מהארץ. מלח ממש היה אתנו צמוד במהלך היום וסוכר וקפה בתרמיל הגדול בנוסף לכוסות וסכו"ם. חלב יש בקרטונים קטנים ועמידים עם קשית בהרבה סופרמרקטים וכך עשינו לעצמנו קפה בבוקר ובערב. בסוף הטיול גילינו את כוסות הקפה החד פעמיות עם קפה בפנים שמוכרים בהרבה מקומות ורק צריך להוסיף מים חמים, זה דווקא אחלה.
מים – שותים רק מים מינרלים. יש בכל מקום וזה עניין של עלות. אם רוצים לחסוך, מוצאים סופר שמוכר בקבוקים גדולים וקרים (3-5 יואן), יש המון כאלו אבל אפשר לקנות בקבוקים קטנים בכל מקום.
לינה בסין
אם רוצים חיים קלים יחסית בסין כנראה שצריך לישון במקומות ויעדים שבנויים בשביל מטיילים מערביים ולא בסתם מלון על הדרך שמיועד לסינים. הסיבה היא לאו דווקא התנאים אלא התשתית התיירותית. במקום כזה בעל הבית דובר אנגלית בדרך כלל ויכול להסביר לכם מה לעשות בסביבה. הוא גם יכול להיות "סוכן נסיעות" ולארגן לכם טיול יום במונית, להזמין לכם הסעה ליעד הבא שלכם וכו' . מעבר לכך פוגשים מטיילים אחרים, מחליפים דעות וגם מוצאים חברה נעימה והדבר האחרון זה חלל ציבורי נעים, דבר שלא קיים במלונות זולים סיניים.
את המקומות האלו מוצאים בלונלי פלאנט או בבוקינג וכו'. בכל יעד מרכזי של מטיילים בסין יש מקום כזה. בסוגפן זה למשל הבית של אמה, ביאנגשו אחד מהם זה הגיגלינג טרי וכו'.
מלונות סינים פשוטים שמוצאים ברחוב באופן מקרי, זה סיפור בפני עצמו. לא ידענו שמלון לא יכול לקבל תיירים זרים ללא רישיון מיוחד ולכן הרבה מלונות שאליהם נכנסנו מעכשיו לעכשיו אמרו לנו שאין להם חדרים. בדרך כלל אם מחירי החדרים רשומים בדלפק הקבלה גם באנגלית זה יהיה מקום שעובד עם זרים. המלונות האלו זולים מאוד, חדר זוגי נחמד ב-200 יואן אבל חלקם גם יכולים להיות מבאסים בעיקר שמנו לב בגלל הריח של הביוב מהשירותים.
איך מתניידים בסין
סין עצומה ולכן חשוב לתכנן טיול כך שהוא לא יוציא לכם את הנשמה והאנרגיות על נושא ההתניידות. אין טעם לדלג המון, הייתי אומר שצריך להתמקד וזה דורש תכנון כמובן. לגבי איך...
האתר המרכזי להזמנת רכבות וטיסות בסין הוא ctrip. הוא קיים באנגלית והוא מאוד נוח.
טיסות פנים יקרות, אבל קיימות מכל יעד לכל יעד ולכן מבחינתי זה דורש פחות התייחסות.
לטיולים דומים
רכבות בסין
אתחיל עם כמה טיפים לגבי רכבות שהן אמצעי התחבורה הנפוץ והחשוב ביותר בטיול תרמילאים :
בעונת התיירות חשוב להזמין כרטיסים לפחות שבועיים-שלושה מראש אחרת לא יהיו...
בכל עיר יש מספר תחנות רכבת, חשוב להבין לאן מגיעים ומאיפה יוצאת הרכבת שלכם. זה קריטי ולכן אולי שווה לרכוש כרטיסים באתר אינטרנט ולא בקופות בהן יש מגבלת שפה ולכן פוטנציאל לאי-הבנות (כל הטעויות שהיו לנו תמיד היו ברכישה דרך הקופה)
ברכבות לטווח ארוך יש מחלקה של כסאות, מחלקה של מיטות בחלל ציבורי hard-sleeper ומיטות בתא סגור soft-sleeper שזו למעשה מחלקה ראשונה. היינו 5 ולכן תא סגור היה אידאלי. יש בו 4 מיטות בשתי קומות ופרטיות. בחלל הפתוח יש 3 קומות של מיטות. כסאות לנסיעה של 15 שעות זה לא משהו סביר מבחינתי. ילדים מתחת לגובה 1.20 לא משלמים כלל והם צריכים להיות עם ההורים במיטה או בכיסא. כך זה בכל דבר בסין.
הנסיעות הארוכות ברכבת לילה הן מאוד נינוחות ואנחנו מאוד נהנינו והרגשנו דווקא שזו מנוחה בשבילנו.
יש רשת רכבות מהירות. הן מהירות לא רק בגלל המהירות אלא מכיוון שהן ישירות ולא עוצרות בהרבה תחנות. ניתן לתכנן נסיעה ברכבות מהירות בחצי זמן ואף פחות מרכבות רגילות אבל זה דורש קצת הבנה מכיוון שצריך לעשות החלפות. אנחנו לא הגענו לזה...
אוטובוסים בסין
למרחקים בינוניים וקצרים השתמשנו באוטובוסים לעיתים קרובות. בכל עיר גדולה יש מספר תחנות אוטובוסים וקודם כל חשוב לדעת לאן אתם צריכים להגיע. זו הסיבה שהרבה פעמים, נסעתי יום לפני לתחנת האוטובוס, גם כדי לרכוש כרטיסים וגם כדי לראות שאני יודע לאיזו תחנה נצטרך להגיע למחרת. כאן האינטרנט לא יעזור....
סה"כ האוטובוסים בסדר גמור אבל מכיוון שאנחנו 5 וצריכים לרכוש לפחות 4 כרטיסים (לעיתים לא נדרשנו לשלם על נעמה) משתלם לנו להוסיף עוד קצת ולהזמין מונית. בשלב מסוים עברנו למוניות לטווח בינוני. חישבנו שאם אנחנו צריכים לחפש מונית וזה לא פשוט, לשלם עליה, ליסוע המון זמן ליעד שהוא לא כזה רחוק ואז שוב מונית וכו' לעיתים בשביל עוד מאה-מאתיים שקלים ניסע רגוע וגם לא נשרוף את רוב היום. מוניות כאלו ניתן להזמין דרך המלון/גסטהאוס. אין סיכוי לתפוס מונית ברחוב ולסגור איתה נסיעה של 5 שעות לעיר אחרת.
מוניות בסין
יש המון... רובן עובדות עם מונה ולכן אין את התחושה שיעקצו אותנו. אבל לא כולן... לא כל נהג רוצה ליסוע לכל מקום. הערים עצומות ולכן יכול להיות שתעצרו נהג והמקום שלכם לא יתאים לו, קחו בחשבון שזה לא תמיד קל. יש גם ריקשות שבמקומות מסויימים זה הפתרון, בריקשה אין מונה וצריך לשאול לפני על המחיר ליעד ויש גם מוניות אופנועים ואותו כנ"ל לגבי אין-מונה. מחיר מונית החל מ 8 יואן לטווחים קצרים
מטרו בסין
יעיל מאוד בערים מסויימות, פחות יעיל בערים אחרות. צפוף מאוד בקווים ובערים מסויימות ופחות במקומות אחרים. בגדול פשוט להתמצאות. חשוב לבוא עם שטרות מתאימים למכונות – 5,10,20
שדות תעופה
הסינים קשים מאוד בשדות התעופה. יש להם כללים שלא סוטים הם מילימטר. מצית וגפרורים, מים וכל דבר שיש בו נוזל מוחרמים. לקחו לנו קרם הגנה חדש וביאסו אותנו. גרוע מזה, חיפשנו כל הטיול כדור שלג לאוסף של איתמר וביום האחרון מצאנו בשוק הפנינים. הכדור הוחרם ולא היה לנו זמן (כלומר לא איפשרו לנו לחזור לצ'ק אין כדי לשים אותו בתרמילים הגדולים). יש איזו נוקשות שמאוד מאפיינת אותם. הם מאוד נחמדים אבל מרובעים/מתוכנתים וזה מאפיין שלא בא לידי ביטוי רק בשדה התעופה. זה אחד הגורמים שלמעשה עושה את הטיול לקשה.
לגבי מוניות משדה התעופה של בייג'ין. יש כל מיני חאפרים שודדים שקופצים עליכם ומציאים מונית עדיין בתוך השדה. אל תתפתו, הם יקרים בהרבה מהמוניות המסודרות בחוץ. בחוץ יש תור מסודר ומוניות שמגיעות כל הזמן והמחיר הוא בין 100 ל -150 יואן לעיר. אנחנו היינו צריכים מונית גדולה ושילמנו כפול.
תקשורת
רכשנו פעמים סים מקומי. פעם ראשונה בקלילות בגסטהאוס ועשיתי טעות שהתקמצנתי וקניתי חבילה קטנה מידי, הייתי צריך לרכוש את הכי גדולה ולא להגיע למצב שנצטרך בהמשך לבזבז שלוש שעות על רכישה נוספת בדיוק מתי שהכי היינו צריכים אינטרנט. בפעם השנייה, אני חייב להודות... שלקח לי יותר זמן לקנות סים מאשר את הרכב החדש שקניתי לפני הנסיעה. אחרי שוטטות במספר סניפים קטנים, הבנו שאין ברירה אלא ליסוע לסניף המרכזי בצ'נגדו. שם ישבנו לפחות שעה מול המוכרת כדי להרכיב חבילה, היה הזוי.
הכי אבל הכי חשוב להתקין עוד בארץ בכל המכשירים אפליקציית vpn כדי לעקוף את הצנזורה הסינית על פייסבוק וגוגל. התקנו turbo vpn ולרוב זה עבד מצויין והיה חינמי. לעיתים הוא לא מצליח להתחבר לשרתים בחו"ל ואז היינו קצת בלי שירותי גוגל ופייסבוק אבל עם וואטסאפ ו-וויצ'אט הסיני שעזר לנו לתקשר עם סינים.
קישורים לפירוט על פי יחידות טיול: